Cand va modifica BNR dobanda

Data publicarii: 16-05-2011 | Finante-Banci



Romania poate sa fie din nou invadata de bani multi din strainatate astfel ca dobanda va redeveni principalul instrument de politica monetara odata cu intensificarea fluxurilor de capital strain, considera Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR.

"Fluxurile de capital strain se reiau spre economiile emergente. Deocamdata nu vedem un val foarte mare de capitaluri, dar probabilitatea este destul de inalta Mai multe fluxuri de capital vor face din nou rata dobanzii principalul instrument. Este imposibil sa te aperi majorand rezervele minime obligatorii. Apare din nou dilema ratei. Daca majorezi dobanda, atragi mai multe capitaluri. Daca o reduci, se diminueaza entuziasmul intrarii capitalurilor straine, dar apar probleme pe inflatie", a spus Croitoru, consilier al guvernatorului BNR, la un seminar organizat de CFA Romania, care reuneste peste 130 de specialisti in domeniul financiar.

In aceste conditii , se impune reasezarea economiei pe fundamente sanatoase pentru a nu repeta greselile din perioada 2005-2008.

"Daca vor fi intrari mari de capitaluri straine, trebuie sa stim cum sa ne comportam. In 2005 - 2008, cand au fost intrari mari de capital nu ne-am comportat cum ar fi trebuit. Se poate face foarte putin pentru a proteja competitivitatea prin pret. Cresterea competitivitatii non-pret inseamna ca toate reformele trebuie indreptate catre intarirea competitiei, a concurentei pe piata. Pana acum s-au facut prea putine, daca ma intrebati sa dau un exemplu as spune doar noul Cod al Muncii".

Integral in Ziarul Financiar

Ultimele stiri pe BankNews.ro: