Datoria publica a SUA depaseste limita legala

Data publicarii: 16-05-2011 | International



Intrarea in incapacitate de plata este un scenariu care devine din ce in ce mai real pentru americani. Pragul stabilit de Congres pentru datoria publica (14.300 de miliarde de dolari) va fi atins astazi, scrie "Financial Times".

Din cauza tensiunilor politice din Congres, limita datoriei publice nu a fost majorata, desi mai multi oficiali americani au subliniat necesitatea acestei masuri.

Daca pragul nu va fi majorat, americanii risca sa intre in incapacitate de plata.Timothy Geithner, secretarul Trezoreriei Americane, a atras atentia asupra pericolului. Daca SUA ar opri, amana sau diminua platile catre dezvoltatorii care au contracte cu autoritatile, angajatii din sectorul public si detinatorii de obligatiuni americane, economia ar putea reintra in recesiune, arata acesta. Chiar daca intrarea in incapacitate de plata ar fi de scurta durata, ea ar cauza avarii "irevocabile". Ben Bernanke, presedintele Rezervei Federale (banca centrala a SUA), si Jack Lew, seful comisiei pentru buget de la Casa Alba, au avertizat deja Washingtonul asupra problemelor privind datoria publica.

Integral in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: