Unde si cum se ascund averile din Romania

Data publicarii: 17-05-2011 | Actualitate



Verificarea impozitelor platite statului de catre persoanele instarite si recalcularea impozitelor pe baza achizitiilor de lux este imposibila in acest moment, spun consultantii fiscali.

Statul arunca praf in ochii FMI atunci cand vorbeste de verificarea averilor persoanelor instarite si a impozitelor platite de acestia.

In urma presiunilor facute de FMI in a doua parte a anului trecut Guvernul s-a obligat fata de institutia internationala sa dezvolte un mecanism de verificare a averilor mari. Detinatorii acestora, promitea Guvernul, vor fi taxati pentru toate castigurile provenind din surse pentru care nu sunt acceptate scutiri.

"Am constatat ca avem foarte multe firme cu datorii in Romania si patroni foarte bogati care, in decursul ultimilor ani, au omis in mod deliberat sa isi inregistreze veniturile pe societate, lucrand la negru, facand evaziune fiscala, sustragandu-se de la plata impozitelor, iar cu acesti bani si-au construit case, si-au platit excursii de sute de mii de euro, si-au cumparat bijuterii, yachturi, elicoptere sau avioane de lux. Acesti oameni sunt tinta noastra, pe acestia intentionam sa-i controlam", declara amenintator la finele anului trecut seful Fiscului, Sorin Blejnar.

Metode savante de control

Dupa mai multe amanari Guvernul a adoptat mult laudata ordonanta. In luna martie au fost realizate si normele de aplicare a ordonantei. Fiscul a prezentat trei metode de verificare. Prima metoda e a "sursei si cheltuirii fondului" si prespune compararea cheltuielilor efectuate intr-un an cu veniturile declarate (impozabile). A doua metoda, a fluxurilor financiare, presupune controlul miscarilor de sume si de numerar in conturile bancare si compararea acestora cu veniturile declarate. Metoda ar fi utila in special pentru depistarea veniturilor nedeclarate.

In fine, metoda patrimoniului presupune determinarea venitului impozabil pe baza cresterii patrimoniului net, dupa scaderea cheltuielilor persoanei verificate in anul respectiv.

Integral in Romania Libera

Ultimele stiri pe BankNews.ro: