Romania, competenta doar 7% la fonduri UE

Data publicarii: 19-05-2011 | Diverse



Tara noastra a absorbit in aproape patru ani de la aderarea la Uniunea Europeana doar 1,5 miliarde de euro dintr-un total de 23,3 miliarde de euro puse la dispozitia Romaniei, potrivit unui raport al firmei de consultanta KPMG. Procentual, cei 7% absorbiti reprezinta mai putin de jumatate din cat e media tuturor celor 10 state ce au aderat la Uniunea Europeana (UE) din 2004.

Astfel, Romania a primit plati efective de doar 7% din total, circa 500 de milioane de euro anual, si se claseaza pe ultimul loc la absorbtia de fonduri europene in perioada 2007-2010. Cele mai slabe domenii sunt capitolele transporturi si mediu, care se intampla sa beneficieze si de cele mai mari sume. Nu intamplator, reprezentantii Fondului Monetar International (FMI) si ai Comisiei Europene (CE) au declarat de atatea ori ca infrastructura este problema principala a Romaniei, iar sectoarele transporturilor si energiei sunt osatura pe care trebuie sa se sprijine economia. Insa exact aici, in zonele unde Romania are cea mai mare nevoie, exact aici se constata cea mai mare "corigenta" a autoritatilor.

Media celor 10 state care au ade-rat la Uniunea Europeana (UE) din 2004 este de 17%, iar vecinii bulgari ne-au depasit si ei, cu o absorbtie de 10%. Ungaria si Polonia se afla si ele mult in fata, cu cate 16%, in vreme ce performerele sunt Letonia, cu un procentaj de 30%, urmata de Lituania (30%), Slovenia (27%), Cehia (26%), Estonia (21%), Slovacia (17%).

Integral in Jurnalul National