Cum va fi afectata Romania de incalzirea globala

Data publicarii: 20-05-2011 | Mediu




Incalzirea globala aduce schimbari si climei din Romania, unde vor exista in continuare patru anotimpuri, dar temperaturile vor creste si vom avea mai multe perioade de canicula in sud. Totusi, se putea si mai rau, avand in vedere ca suntem feriti de fenomene extreme cum apar in alte zone de pe glob.

Potrivit climatologului Roxana Bojariu, recentele inundatii din SUA se pot explica drept efect al incalzirii globale. 

"Ploi mult mai abundente intr-un interval de timp mult mai scurt si pe o arie mult mai mica, ceea ce duce la probleme de tipul inundatiilor rapide, dar si perioade cu secete mult mai intense, dar si valuri de caldura mult mai frecvente si mai intense pentru ca, retinand mai multa energie in sistem, energia asta este transportata prin interactiunea dintre componente si se modifica nu numai cantitatea de energie retinuta in sistem, ci se modifica si caile de transfer ale energiei de la ocean la suprafata continentala, la gheata arctica", a declarat Bojariu pentru Adevarul. 

Aceasta a mai spus ca valuri de caldura vor deveni din ce in ce mai dese vara si ca cei mai afectati vor fi batranii si copiii.

Integral in Ziare.com

Ultimele stiri pe BankNews.ro: