Creditarea se poate relua oricand, dar la dobanzi mai mari

Data publicarii: 23-05-2011 | Finante-Banci



Romania a iesit din recesiune, in primul trimestru din acest an, cel putin din punct de vedere statistic. Vestea a fost bine primita de politicieni, care se declara multumiti de eforturile depuse, in ciuda faptului ca au fost facute pe umerii populatiei si au apasat greu.

Retailerii se bucura si ei de noile coordonate economice si spera la o crestere a consumului. Doar romanii sunt rezervati si asteapta, in liniste si saracie, dupa doi ani de sacrificiu, sa simta in propriile buzunare cresterea economica mult asteptata.

Ce sanse are economia Romaniei sa aiba o evolutie pozitiva de acum inainte, avand in vedere primele semnale de crestere economica, cat de mult ne-a ajutat FMI si cat de reala este tina de aderare la zona euro, sunt subiecte pentru care Ziare.com a incercat sa afle raspunsuri, vorbind cu Grigore Ioan Pirosca, lector universitar la catedra de Comunicare si Doctrine Economice a Facultatii de Economie, din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti. 

Ziare.com: In ce stadiu credeti ca este economia Romaniei in prezent si cum estimati ca va evolua pana la sfarsitul anului 2011?

Ca orice economie emergenta de nivel mic spre mediu, economia Romaniei a trecut destul de bine de criza economica, raportat la dezastrul care a lovit alte state, sau o parte din cetatenii altor state. Mai precis, romanii nu si-au pierdut casele si nu au ramas mai datori decat stiau ca pot fi deoarece inovatiile financiare precum CDO (Collateralized Debt Obligation), denumite ironic de analistii economici Cernobil Debt Obligation, nu au penetrat decat o parte din nordul si vestul Europei, lasandu-ne totusi la adapost de ceea ce putea fi mai rau. 

De asemenea, nu ne-am confruntat cu panici bancare si multi romani par sa nu isi fi schimbat stilul de viata semnificativ, in ciuda scaderii veniturilor in toate sectoarele, dar mai ales in cel bugetar. Revirimentul economic romanesc, care se pare ca deja a inceput, se sprijina pe cresterea exporturilor si pe intelegerea necesitatii afirmarii competitivitatii peste hotare. Romanii au fost intotdeauna obsedati sa plece din tara si sa isi demonstreze potentialul peste hotare, exportatorii au inteles cel mai bine acest lucru in momentul de fata. Pana la sfarsitul anului 2011, vom avea chiar o crestere economica de 1,2-1,5%.

Cititi interviul integral in Ziare.com


Ultimele stiri pe BankNews.ro: