Romanii renunta la achizitia de case si masini

Data publicarii: 24-05-2011 | Auto



Doar 13% dintre romanii din mediul urban intentioneaza sa cumpere o locuinta in urmatoarele 12 luni si numai 10% se gandesc sa-si achizitioneze un automobil in acelasi interval de timp, potrivit unui sondaj al ISRA Center Marketing Research.

Studiul releva ca 7 din 10 romani din mediul urban declara ca detin o locuinta proprietate personala, dar cifrele se nuanteaza considerabil in functie de factorul "varsta", se arata intr-un comunicat al ISRA Center.

Astfel, procentul "proprietarilor de locuinta" creste odata cu varsta. In timp ce doar 40% dintre tinerii romani (20-34 de ani) detin o locuinta proprie, in cadrul grupei de varsta 50-65 de ani propietarii de locuinta reprezinta majoritatea, procentul lor fiind de peste 90%.

Dintre cei care au o locuinta, 37% au contractat si un credit.

De asemenea, 15% dintre cei care detin o locuinta intentioneaza sa isi reamenajeze casa in urmatoarele 12 luni, in timp ce 9% ar dori sa isi schimbe mobilierul. In plus, in urmatorul an, 3% dintre cei care detin deja o locuinta ar vrea sa si-o schimbe, in timp ce numai 1% ar vrea sa isi achizitioneze o a doua locuinta.

Pe de alta parte, 6% dintre romanii din mediul urban care detin un automobil intentioneaza sa il schimbe in urmatorul an, iar 4% doresc sa achizitioneze inca unul, in conditiile in care jumatate dintre locuitorii din mediul urban detin un automobil proprietate personala. Grupa de varsta 35-49 de ani este in cea mai mare masura "posesoare" de automobile (61%). Dintre cei care nu detin automobil, doar 10% intentioneaza sa cumpere unul in urmatoarele 12 luni.

Rezultatele sondajului arata ca 4 din 10 romani detin atat locuinta, cat si autoturism, in timp ce aproximativ 20% nu au nici unul dintre aceste bunuri.  

Integral in Puterea.ro