Romanul, propriul sau agent imobiliar

Data publicarii: 24-05-2011 | Imobiliare

Pentru a scapa de comisioane, tot mai multi dintre cei care isi cumpara o locuinta prefera sa se ocupe singuri de toate procedurile si sa nu mai apeleze la agenti.Multi romani aleg sa-si caute o locuinta pe cont propriu, in dorinta de a obtine exact ceea ce-si doresc si de a face economii. Exista insa mai multe riscuri care ii pandesc.

Pana in 2008, agentii imobiliari aflati in febra vanzarilor se bucurau de comisioane consistente incasate in urma tranzactiilor. Acum, cand piata imobiliara arata cu totul altfel, agentiile isi gasesc din ce in ce mai greu clienti printre proprietarii sau cumparatorii de imobile.

Numarul de tranzactii imobiliare a scazut foarte mult in ultimii doi ani, iar romanul care vrea sa-si cumpere un apartament alege sa o faca pe cont propriu. Cel putin din doua motive. Sa scape de plata comisionului, dar si din cauza reticentei fata de agentiile imobiliare. In perioada boom-ului imobiliar, acestea si-au creat o faima destul de proasta printre clientii care si-au dat seama dupa incheierea tranzactiei ca fie au cumparat prea scump un imobil, fie au primit mai putini bani pentru imobilul vandut. Totusi, scutirea comisionului este principalul factor, dar si avantaj, care il determina pe viitorul proprietar sa fie propriul sau agent.

Sistemul "fara agent"

Un alt motiv care ii convinge pe romani sa-si caute o locuinta pe cont proriu il constituie amploarea pe care a luat-o sistemul For Sale by Owner pe piata romaneasca in ultimii ani. Mai exact, site-urile de specialitate, care pun in legatura directa vanzatorii si cumparatorii de imobile. De exemplu, MagazinulDeCase.ro, una dintre companiile care aplica sistemul For Sale by Owner, a inregistrat in luna aprilie peste 170.000 de cautari in randul celor care doreau sa-si cumpere sau sa-si inchirieze o locuinta, potrivit Alexandrei Spirescu, marketing manager in cadrul firmei. 

Integral in Adevarul