HVB Tiriac a primit rating A minus de la Fitch

Data publicarii: 19-09-2006
Fitch Ratings a acordat Bancii Comerciale HVB Tiriac ratingul "A minus" pentru datoriile pe termen lung in valuta si a retras ratingul Bancii Comerciale Ion Tiriac (BCIT), a anuntat luni agentia de evaluare financiara. HVB Tiriac a rezultat din fuziunea HVB Bank Romania cu BCIT, finalizata la 1 septembrie. Noua entitate a mai primit calificativele "F2" pentru creditele pe termen scurt, "D" individual si "1" pentru sprijin. Ratingul individual a fost plasat sub supraveghere, cu perspectiva pozitiva, pana la finalizarea unei analize financiare complete a noii entitati.

Fitch a reafirmat ratingurile acordate Bancii Tiriac, respectiv "A minus" pentru datoriile pe termen lung in valuta , "F2" in cazul datoriilor pe termen scurt, ratingul individual "D" si calificativul de sprijin "1", inainte de a le retrage simultan.
HVB Tiriac este detinuta in proportie de 50% plus o actiune de Bank Austria Creditanstalt, restul titlurilor fiind controlate de Ion Tiriac. Ratingul acordat institutiei de credit nou formate reflecta sprijinul potential pe care HVB Tiriac il poate obtine din partea Bank Austria Creditanstalt si a companiei-mama a bancii austriece, banca UniCredito - Italia, creditata cu ratingul "A plus".

HVB Tiriac avea, la sfarsitul lunii august, o cota de piata de 6,4%, active de 9,45 miliarde de lei (circa 2,67 miliarde de euro), si un profit brut de 163,5 milioane de lei (aproximativ 46 de milioane de euro). Banca urmeaza sa fuzioneze cu UniCredit Romania, pana in iunie 2007.

Redactia BankNews.ro