Proiectele eoliene mici, discriminate

Data publicarii: 25-05-2011 | Mediu



Desi este in vigoare din 2008, noua lege care stimuleaza investitiile in energia regenerabila nu a primit nici acum avizul Comisiei Europene, iar discutiile vor mai dura cel putin doua luni, a declarat ieri Alexandru Sandulescu, director general in Ministerul Economiei.

In ultima scrisoare primita de la Bruxelles, in urma cu o saptamana, Executivul european a mai avut inca doua cerinte. Prima dintre ele se refera la evitarea supracompensarii prin acordarea atat de certificate verzi, cat si de fonduri europene proiectelor de energie regenerabila. A doua cerinta este legata de perioada de trei ani propusa de autoritatile romane pentru monitorizarea pietei, inainte de o eventuala modificare a schemei de ajutor, perioada pe care Comisia o considera prea mare.

Costuri mai mari pentru micile proiecte

"In ceea ce priveste cumulul certificatelor verzi si a fondurilor europene, solutia pe care o propunem este una de proportionalitate: daca un proiect primeste o parte de finantare din bani europeni, atunci numarul de certificate verzi care i-ar reveni va fi redus proportional", a explicat Sandulescu. El a aratat ca fondurile europene din acest domeniu sunt accesate de proiecte mici, care au costuri mai mari pentru un MW, iar accesul acestora la banii europeni le creste sansele pe piata. Potrivit oficialului, partea romana a incercat sa explice acest lucru Comisiei Europene, precum si faptul ca, daca ar fi puse sa opteze intre fondurile europene si certificatele verzi, proiectele mici de energie regenerabila ar fi discriminate.

Integral in Adevarul.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: