Vor afecta problemele Greciei si moneda noastra nationala?

Data publicarii: 25-05-2011 | Finante-Banci




X-Trade Brokers: Monedele regionale asteapta verdictul privind evolutiile din Grecia.

Safta: Scutul de protectie a leului impotriva ingrijorarilor internationale pare sa slabeasca, moneda nationala pierzand 1,2% in fata euro. 

Criza deficitului bugetar din Grecia revine in atentia lumii intregi. O restructurare "blanda" a datoriei Greciei poate fi fara urmari majore asupra altor monede din regiune, insa in varianta "mai drastica", restructurarea ar putea duce la evolutii dezordonate, sustin analistii X-Trade Brokers. Inceputa in 2010 in legatura cu Grecia, mutandu-se apoi inspre Irlanda si Portugalia, teama pietelor fata de stabilitatea finantelor publice a revenit in ultima vreme privind Grecia. Deficitul public trebuie redus in continuare prin masuri greu de suportat de catre populatie, iar povara datoriei - care depaseste 150% din PIB - este vazuta ca fiind nesustenabila de catre investitori. 

Exista o varianta ''blanda'' si una ''dura''

Pietele au inceput sa vorbeasca astfel despre restructurare. ''Varianta "blanda" ar insemna prelungirea scadentelor pentru imprumuturile deja acordate. Unii oficiali europeni au parut de acord cu aceasta varianta. Totusi Banca Centrala Europeana s-a opus cu fermitate, amenintand cu retragerea sprijinului acordat bancilor grecesti in aceasta eventualitate. Cealalta varianta, cea a unei restructurari "dure", ar insemna ca cei care au imprumutat deja Grecia nu si-ar mai recupera in intregime imprumuturile, iar o asemenea miscare ar putea avea efecte negative importante asupra monedei europene'', precizeaza Victor Safta, directorul sucursalei din Romania a X-Trade Brokers. 

Agentia de rating Fitch a turnat gaz pe foc vineri, taind ratingul Greciei cu trei trepte si declarand ca o prelungire a maturitatilor ar fi echivalata cu un default.

Integral in Curierul National


Ultimele stiri pe BankNews.ro: