Am ratat sansa sa tragem bani ieftini de afara?

Data publicarii: 25-05-2011 | Finante-Banci




Ialomitianu crede ca este o perioada favorabila pentru a imprumuta bani de pe pietele externe.

Chidesciuc sustine insa ca sentimentul de pe pietele internationale s-a deteriorat masiv in ultimele zile.

Totusi analistul indeamna statul roman sa iasa cu titluri de stat pentru a testa piata externa si pentru a ne afla pretul.

Ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Ialomitianu, a declarat ieri ca este o perioada favorabila pentru a atrage bani de pe pietele internationale, negand faptul ca turbulentele de pe pietele internationale ar impiedica un eventual imprumut extern. "Momentul cand este cel mai prielnic pentru Ministerul de Finante sa iasa pe pietele externe se va decide. Noi nu suntem in situatia de a nu avea resurse pentru finantarea cheltuielilor bugetare. Suntem in situatia chiar sa amanam daca nu avem o situatie favorabila", a spus Ialomitianu.

Intrebat daca din cauza turbulentelor de pe piata internationala nu ar fi un moment bun pentru imprumuturi, Ialomitianu a afirmat ca este o perioada favorabila pentru Romania intrucat tara are credibilitate. "Nu, pentru Romania este un moment favorabil pentru ca increderea investitorilor straini in economia romaneasca este destul de mare. A crescut si ca urmare a finalizarii cu succes a acordului cu FMI si Comisia Europeana. Deci, Romania are credibilitate pe pietele financiare", a afirmat ministrul Finantelor.

Secretarul de stat in Ministerul Finantelor Bogdan Dragoi a afirmat recent ca Romania va efectua prima emisiune prin programul MTN (Medium Term Notes) in prima parte a acestui an si va lansa o alta licitatie in a doua jumatate a anului 2011. Guvernul a aprobat la mijlocul anului trecut un program de emisiuni MTN pe piata internationala pe o perioada de 3 ani, cu un plafon maxim de 7 mld. euro, dar pana in prezent nu s-a realizat nicio licitatie.

Integral in Curierul National

Ultimele stiri pe BankNews.ro: