Istoria marilor fraude financiare din lume si din Romania

Data publicarii: 25-05-2011 | Finante-Banci


Mirajul unor castiguri facile ii impinge pe o parte din oameni sa aiba incredere in promisiuni de multiplicare a sumelor investite, iar pe o alta parte sa profite de naivitatea primilor. Asa au aparut jocurile de tip piramidal, in care au fost investite sute de miliarde de dolari de-a lungul anilor, iar pierderile au fost inzecite. Anul trecut, de exemplu, unul dintre cei mai respectati oameni de pe Wall Street, Bernie Madoff, a primit cea mai mare pedeapsa - 150 de ani de inchisoare, pentru o inginerie financiara care a functionat zeci de ani si cu care a inselat mii de oameni. Romanii nu sunt nici ei straini de asemenea inselaciuni - afaceri gen Caritas, Gerald sau FNI au luat fiinta pentru a potoli foamea de bani a unui popor sarac, abia iesit din comunism.

Primul mare escroc financiar din istoria Statelor Unite a fost insusi Charles Ponzi, care a dat si numele unei scheme de imbogatire rapida, mecanism interzis de lege, dar care a fost folosit de-a lungul timpului, inclusiv in Romania, si in urma caruia unii s-au imbogatit si altii au ramas cu buza umflata.

Ponzi si-a pus pe picioare ingineria financiara in 1920, cand promitea investitorilor dublarea sumei investite in 90 de zile. In februarie 1920 afacerea lui Ponzi valora 5.000 de dolari, pentru ca in martie sa ajunga la 30.000 de dolari.

Bernie Madoff, succesorul mai instarit al lui Ponzi

Probabil unul dintre cele mai rasunatoare exemple de frauda financiara este cel al fostului director al NASDAQ, Bernie Madoff, care a si primit una dintre cele mai mari pedepse, respectiv 150 de ani de inchisoare, scrie www.InCont.ro

 Bazata pe schema Ponzi, frauda lui Madoff nu avut efecte doar asupra celor bogati, dar si asupra celor faimosi. Printre victimele lui Madoff s-au enumerat inclusiv vedete de la Hollywood, ca de exemplu Kevin Bacon sau Steven Spielberg.

Cazul Enron - pierderi estimate de peste 60 de miliarde de dolari

 O alta frauda de proportii a fost cea din cazul Enron, in care au fost implicate nume precum Jeffery Skilling, Ken Lay sau Andrew Fastow.

 Compania din domeniul energiei a intrat in faliment in 2001, dupa ce initial conducerea nu a declarat pierderile si datoriile firmei. In consecinta, actiunile au scazut de la 90 de dolari la 50 de centi.

 Schema lui Charles Ponzi din anii '20 din America a fost repetata 70 de ani mai tarziu in Romania, de Ioan Stoica. Vestea ca la Cluj poti depune o suma de bani si castigi inzecit a isterizat toata tara la doi ani de la Revolutie.

 Caritasul a aparut in 1992 la Cluj, sub forma unei societati cu raspundere limitata, unde initial puteau depune sume mici de bani doar clujenii, pentru a primi inapoi de opt de ori mai multi bani, dupa doar trei luni.

 Desi depozitele erau cuprinse la inceput intre 2.000 si 10.000 de lei, mai tarziu depozitul minim a crescut la 20.000 de lei, iar cel maxim a fost majorat pana la 160.000 de lei.

 Caritasul a atras 400.000 deponenti din intreaga tara, care au investit 1.257 miliarde lei (aproape 1 miliard de dolari) inainte de a da faliment in 14 august 1994, cu o datorie de 450 milioane de dolari.

Cititi integral pe www.InCont.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: