America, amenintata de un faliment tehnic

Data publicarii: 26-05-2011 | International




SUA se confrunta cu situatia ciudata a unui posibil faliment tehnic, pietele financiare incepand deja sa reactioneze la acesata ipoteza; Irlanda este presata de agentiile de rating sa-si arate determinarea in implementarea reformelor, iar intalnirea G8 din Franta incepe joi, avand printre principalele teme discutate si mentinerea sefiei FMI in Europa - asa arata presa economica externa de azi.

Desi poate parea ciudat, America este in pragul falimentului. Aceasta in ciuda faptului ca in prezent are posibilitatea de a se imprumuta la cele mai scazute costuri din piete, ca poate emite datorie in moneda proprie si poate tipari oricat de multi dolari, fara ca aceasta sa afecteze propriu-zis si imediat stabilitatea monedei.

Totusi, pietele financiare incep sa integreze informatia cu privire la un posibil faliment. Preturile la care se tranzactioneza CDS-uri americane (credit default swap - instrument ce reflecta riscul de faliment al tarii/companiei care functioneaza ca activ suport) s-au triplat in ultima saptamana, ceea ce indica o perspectiva nu tocmai optimista a pietelor, informeaza Financial Times.

Conform acestor instrumente, in prezent riscul falimentului in SUA este mai mare decat in Indonezia sau Slovenia, pentru urmatoarele 12 luni.

Unii analisti considera ca politica disfunctionala a SUA ajunge sa influenteze si pietele financiare. Aceasta pentru ca exista unele voci in Congresul american care sustin ca un faliment ar fi mai util decat extinderea limitelor de creditare, in conditiile in care deficitele continua sa creasca.

Integral in Ziare.com


Ultimele stiri pe BankNews.ro: