Ion Ariton, ministrul Economiei: Continuam crearea celor doi giganti energetici

Data publicarii: 30-05-2011 | Economie



Ministrul Economiei, Ion Ariton, declara intr-un interviu acordat ziarului "Adevarul" ca institutia pe care o conduce nu a renuntat la intentia de a infiinta Electra si Hidroenergetica, cele doua companii energetice-gigant. Listarea la bursa a Hidroelectrica si Nuclearelectrica nu se afla in planul ministerului, sustine Ariton, desi FMI a anuntat ca Guvernul va vinde pe piata de capital cel putin 10% din aceste companii.

"Conform deciziei Guvernului si a CSAT (Consiliul Suprem de Aparare a Tarii), Ministerul Economiei continua procesul de infiintare a celor doua companii energetice, Electra si Hidroenergetica, urmarind solutionarea in justitie a proceselor ramase in litigiu cu Fondul Proprietatea si cu sindicatele", afirma Ariton. Potrivit acestuia, "ministerul s-a angajat in fata FMI ca, daca pana la finele anului 2011 nu se vor infiinta cele doua companii, se vor cauta solutii alternative, inclusiv restructurarea sectorului energetic".

Intrebat care este planul de privatizari al ministerului, Ariton a indicat vanzarea pe piata de capital a unor pachete minoritare de actiuni la Petrom, Transelectrica, Transgaz si Romgaz. "Tranzactiile se vor derula pe parcursul anului 2011: in primul semestru pentru actiunile Petrom, in cel de-al doilea semestru pentru Transelectrica si Transgaz, iar in ceea ce priveste Romgaz - in primavara anului viitor".

In ceea ce priveste pachetul de 15% actiuni la Transelectrica, Ariton a mentionat ca a fost incheiat contractul de consultanta juridica, fiind in derulare elaborarea documentelor necesare selectarii, prin licitatie, a intermediarului autorizat. Referitor la Transgaz, momentan este in curs de derulare procedura pentru selectarea casei de avocatura care va asista Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie pentru selectarea intermediarului si pentru procesul propriu-zis de listare.

Integral in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: