ANSVSA: Romania nu a importat castraveti bio infectati cu bacteria E.coli

Data publicarii: 30-05-2011 | Actualitate



Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) informeaza ca Romania, in cadrul comertului intracomunitar, nu a primit loturi cu castraveti bio infectati cu bacteria E.coli.

De asemenea, conducerea ANSVSA a dispus operativ tuturor Directiilor Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) judetene sa monitorizeze in continuare lanturile de magazine, focusat pe legumele bio, crescute cu ingrasamant natural, cele de la care pot aparea infectiile cu E.coli, in cazul in care acestea nu sunt spalate bine sub jet de apa, potrivit unui comunicat emis duminica de ANSVSA.

Oficialii ANSVSA spun totodata ca, potrivit datelor transmise de autoritatile sanitare veterinare germane, infectarea a aproape 200 de persoane din Germania cu bacteria Escherichia coli (E.coli) a fost posibila din cauza faptului ca respectivele persoane nu au respectat normele minime de igiena in cazul consumului unor castraveti-bio import Spania, respectiv spalarea lor sub jet de apa.

"Pentru a lamuri si mai bine populatia Romaniei, trebuie sa spunem ca, practic, in acest caz, nu este vorba de o problema de siguranta a alimentelor propriu-zisa, ci de o problema in respectarea unor norme minime de igiena in cadrul manipularii si consumarii acestor legume crescute bio, cum sunt spalarea lor sub jet de apa, spalarea mainilor si a eventualelor ustensile dupa manipularea acestui tip de legume etc. Lucruri normale, pe care le invatam de mici in familie si la scoala, dar pe care uneori le uitam", a declarat presedintele ANSVSA, dr. Radu Roatis-Chetan.

De asemenea, acesta reaminteste ca, mai ales in aceasta perioada, cand consumam multe legume proaspete, trebuie sa le spalam sub jet de apa inainte de a le consuma si trebuie sa ne spalam pe maini, mai ales in cazul copiilor, batranilor si persoanele bolnave, cu imunitatea mai scazuta, deoarece mai ales in cazurile lor bacteria Escherichia coli poate produce forme grave de boala.

Bilantul infectiei cu E.coli din Germania, provocata de castraveti contaminati, a ajuns la zece morti. Castravetii ar fi fost importati din Spania si sute de persoane s-au imbolnavit.

Oficialii din Cehia au spus ca este posibil ca tara sa fi importat castraveti contaminati, ca si Austria, Ungaria si Luxemburg. Praga a subliniat ca sistemul UE de avertizare rapida a informat-o despre un import de castraveti contaminati in Cehia.

Forma agresiva de E.coli poate duce la cedarea rinichilor si afecteaza sistemul nervos central.

Majoritatea cazurilor s-au inregistrat in zona Hamburg.

Cazuri au fos raportate si in Suedia, Danemarca, Olanda si la britanici care au calatorit in Germania.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: