Cum a amendat piata asteptarile Guvernului

Data publicarii: 30-05-2011 | Bursa




La inceputul lunii aprilie, primul ministru Emil Boc spunea ca vrea sa incaseze minimum 600 mil. euro din oferta secundara la OMV Petrom.

De atunci actiunile SNP au coborat in piata cu 11,34%, semn ca investitorii au alte asteptari.

Daca statul ar vinde acum pachetul de 9,84% din titlurile companiei petroliere, ar obtine doar cu putin peste 530 mil. euro.

Piata are cu totul alte asteptari de la oferta publica secundara pe care statul intentioneaza sa o deruleze la OMV Petrom (SNP) decat cele ale autoritatilor. Acest lucru reiese din evolutia din piata a actiunilor companiei petroliere din ultimele sase saptamani, rastimp scurs de la inceputul lunii aprilie, cand premierul Emil Boc declarase ca vrea sa obtina minimum 600 milioane euro pentru pachetul de 9,84% din titlurile societatii, pe care statul ar urma sa il scoata la vanzare. Cifra indicata de seful Executivului, echivalenta cu o suma in lei de 2,5 miliarde lei, corespundea cotatiei din piata din acel moment, de 0,45 lei/actiune. De atunci insa parcursul in piata a simbolului SNP a fost unul negativ, declaratia primului-ministru fiind asociata maximului din ringul bursier.

In ultima sedinta de tranzactionare de la BVB, actiunile OMV Petrom au inchis la nivelul de 0,399 lei/actiune, palier de cotare cu 11,34% mai coborat decat reperul de 0,45 lei/actiune avut in vedere de oficialitati. Acest lucru inseamna ca daca oferta ar fi derulata in momentul de fata statul ar obtine numai cu putin peste 530 milioane euro.

Integral in Curierul National

Ultimele stiri pe BankNews.ro: