Suspiciuni de evaziune fiscala la tranzactii cu actiuni Fondul Proprietatea

Data publicarii: 30-05-2011 | Bursa



Unii brokeri sunt nelinistiti ca ar putea intra in vizorul procurorilor DIICOT, dupa ce au intermediat tranzactii cu actiuni "Fondul Proprietatea" (FP), in pierdere, aparent, pentru clientii care le-au achizitionat de pe piata "gri". 

     Brokerii au intrat la banuieli dupa ce unii dintre clientii lor ar fi declarat, pe proprie raspundere, ca au cumparat actiuni FP, prin Depozitarul Central, la preturi chiar si de cateva ori mai mari fata de cel la care si-au vandut actiunile pe bursa, raportand pierderi si nemaifiind nevoiti sa plateasca impozit, scrie Bursa.ro

     Surse care nu au dorit sa le fie mentionate numele sustin: 

     "Brokerii sunt obligati sa sesizeze organele abilitate atunci cand apare ceva suspect. Or, faptul ca unii dintre clienti sustin ca au cumparat milioane de actiuni FP la un leu pe piata gri, vanzandu-le apoi la 0,6 lei, la Bursa, este mai mult decat suspect, in conditiile in care fostii proprietari au protestat mereu ca tranzactiile prin Depozitarul Central se faceau la dis-counturi de 50-60% din valoarea nominala. Normal ca unii brokeri sunt nelinistiti ca vor fi luati la rost de DIICOT pentru ca nu au reactionat atunci cand au acceptat astfel de declaratii de la clientii lor", sustin surse care nu au dorit sa le fie mentionate numele. 

     Semne de intrebare apar, insa, cu privire la motivele pentru care unii si-ar vinde milioane de actiuni la "Fondul Proprietatea", in pierdere, pe bursa, dupa ce ar fi platit de cateva ori mai mult pentru ele, pe piata "gri". 

     Sursele citate avanseaza urmatorul scenariu: 

     "Haideti sa ne imaginam ca, de fapt, unii au cumparat drepturi litigioase sau actiuni FP, la preturi intre 0,1 lei si 0,5 lei, dupa care le-au vandut, apoi la Bursa, in profit, dar, in declaratia pe proprie raspundere, au scris ca au marcat pierderi". Scenariul continua, atragand atentia ca unii speculatori se poate sa se fi sus-tras, astfel, obligatiilor de plata a impozitului pe profit. 

Cititi integral in Bursa.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: