Inflatia in zona euro a scazut usor in luna mai

Data publicarii: 31-05-2011 | Finante-Banci



Rata anuala a inflatiei in zona euro a incetinit usor in luna mai 2011, pana la 2,7%, de la nivelul de 2,8% luna precedenta, conform unei estimari preliminare publicate, marti, de Oficiul European de Statistica (Eurostat).

Cifra comunicata de Eurostat este una rapida si nu ofera detalii cu privire la preturile care au inregistrat cea mai rapida crestere. Eurostat va da publicitatii pe 16 iunie o a doua estimare revizuita, ocazie cu care analistii vor urmari cu atentie evolutia preturilor de baza, care exclud energia si alimentele. 

In pofida scaderii din luna mai, rata inflatiei in zona euro a ramas, pentru a sasea luna consecutiv, peste tinta avuta in vedere de Banca Centrala Europeana (BCE), care vrea sa mentina cresterea preturilor sub, dar in apropiere, de doua procente. 

Pentru a tine sub control presiunile inflationiste, Banca Centrala Europeana a majorat in luna aprilie dobanda de referinta la 1,25% iar oficialii BCE au lasat sa se inteleaga ca ar putea urma si alte majorari de dobanda in cursul acestui an. Economistii estimeaza ca urmatoarea majorare a costului creditului ar putea fi adoptata in luna iunie sau iulie. 

In cazul Romaniei, luna aprilie 2011 a fost a noua luna consecutiva in care Romania a inregistrat cea mai ridicata rata anuala a inflatiei din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, 8,4%, in conditiile in care in Uniunea Europeana rata anuala a inflatiei, in aprilie, a urcat la 3,2%, iar in zona euro a crescut la 2,8%. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: