Deputatii decid daca bancile platesc taxa de solidaritate

Data publicarii: 31-05-2011 | Finante-Banci



Plenul Camerei Deputatilor urmeaza sa ia in dezbatere propunerea legislativa privind introducerea unei taxe de solidaritate pentru banci sub forma unei impozitari suplimentare (fata de cota unica de 16%) cu o cota de 2,5% a profitului realizat de institutiile de credit pentru o perioada de trei ani.

Proiectul a fost discutat saptamana trecuta in Comisia de buget-finante a forului legislativ si a fost respins, primind aviz negativ. Conform traseului de legiferare, aceasta initiativa a unor parlamentari PD-L, principalul partid de guvernamant, urmeaza sa intre in dezbaterea plenulului Camerei, care este for decizional, scrie ZF

Chiar daca pro-iectul a fost propus tocmai de membri ai PD-L, Guvernul nu-l sustine, dupa cum s-a angajat si in fata FMI. De asemenea, presedintele Traian Basescu a declarat recent sa nu sustine suprataxarea bancilor, dar a mentionat ca spera ca bancile sa nu se repeada sa-si recupereze toata pierderea cu creditele neperformante intr-un an.

Fiind conceputa ca impozitare suplimentara a profitului, taxa de solidaritate ar putea fi aplicabila unui numar mai mic de jumatate din bancile de pe piata in conditiile in care anul trecut numarul celor cu pierderi a fost mai mare decat al celor cu profit.

Politica suprataxarii sistemului bancar este practicata sau avuta in vedere de mai multe state europene, de la Slovacia la Marea Britanie.

Integral in Ziarul Financiar

Ultimele stiri pe BankNews.ro: