Guvernul a instituit taxarea inversa pentru cereale si plante tehnice

Data publicarii: 01-06-2011 | Economie



Cabinetul Boc a fost convocat marti pentru adoptarea unei ordonante de urgenta prin care firmele intermediare care vand cereale si plante tehnice firmelor exportatoare vor trebui sa ceara returnarea taxei pe valoare adaugata si nu exportatorii.

La inceputul sedintei, premierul Boc le-a spus ministrilor ca sedinta a fost convocata in ultima zi a lunii mai deoarece ordonanta trebuie sa intre in aplicare din iunie 2011  pana in iunie 2013, interval pentru care Uniunea Europeana a dat avizul folosirii taxarii inverse. "Este una dintre cele mai eficiente masuri pentru combaterea evaziunii fiscale. Timp de doi ani de zile, cat se poate aplica taxarea inversa, eliminam firmele-fantoma care nu plateau TVA-ul catre stat, iar exportatorul cerea returnarea TVA prejudiciind in maniera serioasa statul roman din perspectiva impozitelor si taxelor care trebuie achitate", a afirmat Emil Boc.

Ministrul de Finante, Gheorghe Ialomitianu a precizat ca derogarea de la sistemul normal de taxare pentru cereale si plante tehnice a fost ceruta autoritatilor europene in iulie 2010. "Ne-am oprit la cereale si plante tehnice pentru ca noi avem o particularitate fata de alte tari, deoarece la noi ele se achizitioneaza, in cea mai mare parte, de la producatorii agricoli care sunt persoane fizice neplatitoare de TVA. Mule firme achizitioneaza produsele de la producatori, iar pe lant aceste firme dispareau si statul era prejudiciat. Intermediarii vindeau catre firmele care faceau exportul. Facturarea catre export se face fara TVA, veneau sa solicite rambursare de TVA. Insa pe lant, firmele care trebuiau sa plateasca TVA dispareau. Organele de control nu puteau sa respinga rambursarea la firmele care fac exportul", a motivat Ialomitianu schimbarea sistemului.

Prin taxarea inversa, nu exportatorii vor fi cei care vor solicita returnare de TVA, ci firmele intermediare. "Cand intermediarii cumpara cereale si plante tehnice vor factura fara TVA, iar exportatorul va exporta fara TVA si nu mai trebuie sa solicite rambursarea. Firmele intermediare care vor realiza si operatiuni cu TVA, cum ar fi energie, apa, gaz, pentru a-si recupera TVA-ul, trebuie sa vina la bugetul statului cu documentele", a explicat ministrul de Finante. Acesta a facut si o estimare a veniturilor suplimentare la bugetul statului pentru intervalul de aplicare a taxarii inverse: 240.000.000 lei in 2011, 410.000.000 in 2012 si 170.000.000 lei pentru prima jumatate a anului 2013. "Este si o simplificare pentru aparatul administrativ pentru ca se reduce numarul de platitori de TVA", a mai spus Gheorghe Ialomitianu. 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: