Asiguratorii vor sa intre in sucursalele bancilor

Data publicarii: 01-06-2011 | Finante-Banci



Pentru a contrabalansa efectele scaderii abrupte a activitatii de creditare, companiile de asigurari trebuie sa dezvolte parteneriate ample cu reprezentantii bancilor

Preocuparile actuale din activitatea bancassurance privesc adaptarea la schimbarile crescande din reglementare si reactiile la modificarile privind apetitul de risc si cerintele de capital. De asemenea, trebuie ales modelul optim de bancassurance, care sa permita trecerea de la activitatea de distributie pura la subscriere, si gasit raspunsul adecvat la cererea pentru asigurari a bazei de clienti bancari.

In ceea ce priveste riscurile activitatii de bancassurance pentru banci si asiguratori, acestea privesc in principal cerintele de capital distincte pentru sistemul bancar si cel de asigurari, care vor fi reglementate de directivele Basel III si Solvency II. Totodata, criza financiara a condus la presiuni privind capitalurile si la definirea apetitului pentru risc, alaturi de apetitul pentru venituri.

"Fara risc si fara capital din punct de vedere al bancii, subscrierea presupune capital si asumarea riscului de catre asigurator, dar castigul este un profit pe termen lung", a precizat Romeo Jantea, Managing Partner, Insurance Training&Consulting, in cadrul Conferintei Asigurari-Banci-Leasing de la FIAR 2011, scrie Romania Libera

Nevoie de reglementare

In final, mai multa reglementare si mai multa transparenta vor fi benefice atat pentru industrie, cat si pentru clienti. In timp ce costurile si complexitatea cresc si pentru clienti, dar si pentru personalul de vanzari, bancassurance-ul reprezinta cel mai ieftin canal de distributie, avand in vedere ca poate absorbi o parte din costuri si ca poate inlocui celelalte metode de distributie.

"Exista directive in legislatia europeana si practici care forteaza la transparenta intre institutiile financiare si la comunicarea activa dintre ele, atat intre companiile de acelasi tip aflate in concurenta, dar si intre acelea care sunt in relatii de parteneriat, cum sunt asiguratorii, bancile si societatile de leasing", a concluzionat Romeo Jantea.

Integral in Romania Libera

Ultimele stiri pe BankNews.ro: