Harta scumpirilor la intretinere

Data publicarii: 02-06-2011 | Economie



Dupa ce Guvernul ar putea decide sa nu mai subventioneze pretul gigacaloriei, greul va fi dus de populatie si, poate, e autoritatile locale.

In cazul in care nici acestea nu vor da bani, se va ajunge ca bucurestenii si clujenii sa plateasca de 2,5 ori mai mult.

Investitia intr-o centrala proprie este una acceptabila, dar birocratia debransarii este enorma.

Anul trecut, Guvernul a decis ca din iarna viitoare romanii sa mai primeasca pentru inca un an subventii pentru incalzirea locuintelor. Pana acum aproximativ 50% din costul real al gigacaloriei a fost sustinut aproape in mod egal de catre Guvern si bugetele locale. Dar in acest an specialistii din piata se asteapta ca aceste subventii sa nu mai fie acordate decat pentru un numar redus de oameni, cei cu venituri mici. Iar restul se vor confrunta cu o iarna grea din punctul de vedere al costului intretinerii. "Intr-un scenariu pesimist, eliminarea integrala a subventiei, de catre Guvern, cat si imposibilitatea primariilor locale de a mai aloca un buget pentru subventii, asa cum s-a intamplat in multe orase si in iarna trecuta, ar putea duce la majorarea costului gigacaloriei facturat catre populatie cu pana la 150%", a declarat ieri Catalin Draguleanu, director de vanzari al Ariston Thermo Romania, intr-o conferinta de presa.

Potrivit unei analize realizate de Ariston Thermo Romania, dupa ce subventiile vor fi eliminate costul de productie al gigacaloriei in unele orase va atinge valori mai mult decat duble fata de pretul facturat in prezent catre populatie: Bucuresti - mai mare cu 150% (cost 311 lei/Gcal, pret facturare prezent 124 lei/Gcal), Cluj - mai mare cu 155% (cost 421 lei/Gcal, pret facturare 165 lei/Gcal), Brasov - mai mare cu 131% (cost 442 lei/Gcal, pret facturare 191 lei/Gcal), Bacau - mai mare cu 110% (cost 323 lei/Gcal, pret facturare 154 lei/Gcal), Constanta - mai mare cu 103% (cost 305 lei/Gcal, pret facturare 150 lei/Gcal).

Integral in Curierul National

Sursa foto: Curierul NATIONAL

Ultimele stiri pe BankNews.ro: