Ne-am putea plati impozitele direct la UE

Data publicarii: 02-06-2011 | Finante-Banci

Comisia Europeana ia in calcul posibilitatea ca o parte din impozitele si taxele pe care le platim sa mearga direct la Bruxelles, fara guvernele nationale drept intermediari. Una dintre cele mai mari probleme ale Comisiei este faptul ca bugetul sau este acoperit numai in proportie de 12% prin resurse proprii, in timp ce 75% vine de la guverne.

Janusz Lewandowski, comisarul european pentru Buget, va prezenta la 29 iunie noile propuneri pentru finantele Comisiei pe perioada 2014-2020. Intre acestea se va regasi si un nou plan privind "resursele proprii" ale Executivului European. Lewandowski, fostul ministru polonez pentru Privatizari, va propune ca o parte din impozitele si taxele platite de cetatenii UE sa ia direct calea Bruxellesului, fara a mai trece inainte pe la guvernele nationale.

Schimbarea ar fi una cruciala pentru Comisia Europeana (CE), care ar deveni astfel mult mai independenta din punct de vedere financiar. In actualul sistem, numai 12% din bugetul total al Comisiei (126,5 miliarde de euro) este finantat prin resurse proprii. Acestea reprezinta, in mare parte, venituri din taxe pentru importuri. Astfel, daca se respecta tinta propusa in bugetul pe 2012 (30%), Comisia ar obtine 40 de miliarde de euro din resurse proprii, in loc de 16 miliarde in prezent. 

Integral in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: