Aveti credit in euro - Pregatiti-va sa platiti o rata mai mare

Data publicarii: 02-06-2011 | Finante-Banci

Luna aceasta majoritatea bancilor fac resetarea periodica a dobanzilor la creditele cu costul legat de indicatorul Euribor, care s-a dublat in ultimul an. 

Nivelul Euribor la trei luni (indicatorul de care sunt legate dobanzile la majoritatea creditelor in euro acordate de bancile locale) a crescut cu 0,3 puncte procentuale din martie pana in prezent, la 1,43% pe an, ajungand astfel sa fie dublu fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Aceasta inseamna ca rata la un credit ipotecar de 50.000 de euro, acordat pe 25 ani la o dobanda efectiva de 8,5% pe an, va creste la sfarsitul lunii cu 10 euro (40 de lei), pana la 390 de euro.

Vestile rele nu se opresc, analistii estimand ca dobanda-cheie la euro va urca la 2% la sfar-situl anului, ceea ce ar putea antrena cres-te-rea Euribor peste pragul de 2,25% pe an. Un nivel al Euribor de 2,25% pe an in decembrie ar insemna inca 30 de euro in plus la rata lunara, scrieZiarul Financiar

Banca Centrala Europeana (BCE) a majorat dobanda-cheie cu un sfert de punct procentual in aprilie, pana la 1,25% pe an, ceea ce a antrenat o accelerare a scumpirii finantarii in euro pe piata interbancara dupa ce indicatorul Euribor s-a mentinut la un minim record pe parcursul anilor 2009 si 2010.

Majoritatea bancilor isi vor actualiza dobanzile variabile la sfarsitul acestei luni, dar o parte din clienti au resimtit deja scumpirea finantarii in euro. De exemplu, Banca Romaneasca a resetat dobanzile in luna mai si a majorat cu 0,3 puncte procentuale costul imprumuturilor de consum cu ipoteca in euro, pana la 8,2% pe an, in conditiile in care marja de castig a bancii a ramas neschimbata, la 6,75% pe an.

Cititi integral pe Ziarul Financiar

Ultimele stiri pe BankNews.ro: