Guvernul a infiintat Centrul National de Raspuns la Incidente de Securitate Cibernetica

Data publicarii: Astazi, 03-06-2011 | IT&C

Guvernul a infiintat Centrul National de Raspuns la Incidente de Securitate Cibernetica (CERT-RO), ca structura independenta de expertiza si cercetare-dezvoltare in domeniul porotectiei infrastructurilor cibernetice si aflata in coordonarea Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale.

"CERT-RO nu va prelua nicio parte din activitatea desfasurata in prezent de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare in Informatica (ICI Bucuresti)", se arata intr-o hotarare publicata joi in Monitorul Oficial.

De asemenea, centrul este o entitate organizationala specializata ce dispune de capacitatea necesara pentru prevenirea, analiza, identificarea si reactia la incidentese cibernetice. CERT-RO va prezenta anual la CSAT un raport privind activitatea sa. Totodata, numarul maxim de posturi este de 41.

Intre atributiile CERT-RO, sunt: oferirea de servicii publice de tip preventiv, de tip reactiv si de consultanta, organizarea si intretinerea unui sistem de baze de date privind amenintarile, vulnerabilitatile si incidentele de securitate cibernetica identificate sau raportate, dar si asigurarea cadrului organizatoric si suportul tehnic necesar schimbului de informatii dintre diverse echipe de tip CERT, utilizatori, autoritati, producatori de echipamente si solutii de securitate cibernetica, precum si furnizori de servicii in domeniu.

Comitetul de coordonare al centrului este format din reprezentanti ai: Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI), ai Ministerului Apararii Nationale, ai Ministerului Administratiei si Internelor, ai Serviciului Roman de Informatii, ai Serviciului de Informatii Externe, ai Serviciului de Telecomunicatii Speciale, Serviciului de Protectie si Paza, ai Oficiului Registrului National al Informatiilor Secrete de Stat, precum si ai Autoritatii Nationale pentru Administrare si  Reglementare in Comunicatii.

Noua Directie este menita sa eficientizeze comunicarea dintre sectoarele guvernamental, militar, academic, comercial, financiar, transporturi, energetic etc. in scopul asigurarii schimbului de informatii referitoare la incidente, amenintari si vulnerabilitati ale sistemelor informatice.

CERT-RO a fost creat in cadrul Institutului National de Cercetare - Dezvoltare in Informatica Bucuresti (ICI) in anul 2008, si serveste ca punct unic national pentru coordonarea activitatilor referitoare la gestionarea atacurilor de securitate informatica. Centrul a fost gandit ca un nucleu de dezvoltare pentru viitoarele structuri de tip CERT (Computer Emergency Response Team) in mediul IT din Romania. 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: