Grecia a ajuns in pragul falimentului

Data publicarii: Astazi, 03-06-2011 | International

La trei saptamani dupa S&P, agentia de rating Moody's a degradat cu trei trepte nota datoriei suverane a Greciei. Pietele europene au reusit cu greu sa-si mentina echilibrul dupa noua lovitura data statului elen.

Cand agentia Standard&Poor's a anuntat degradarea notei datoriei pe termen lung a Greciei, guvernul de la Atena pregatea un plan de privatizare menit sa aduca cel putin 50 mld. euro. Decizia Moody's s-a produs pe fondul discutiilor din capitala elena intre autoritatile locale si reprezentantii UE, FMI si BCE privind conditiile supli-mentarii cu pana la 60 mld. euro a programului de sustinere a Greciei, de 110 mld. euro, aprobat in vara anului trecut. Si atunci, ca si acum, Atena a criticat actiunile respectivelor agentii, acuzate ca nu tin cont de eforturile depuse de statul elen pentru depasirea crizei datoriilor sale. Dar fara efect. 

Cum si-a justificat Moody hotararea? Expertii americani considera probabila o restructurare a datoriei tarii, iar plasarea noului rating "Caa1", o categorie puternic speculativa, sub perspectiva negativa este semnalul ca alte degradari sunt posibile pe termen scurt sau mediu. Dupa S&P si Moody's, ar urma Fitch. "Primul motiv al degradarii ar fi acela ca este tot mai probabil ca Grecia esueaza in eforturile de stabilizare a situatiei sale financiare in cadrul fixat de ultimele previziuni bu-getare", a explicat Moody's. 

Integral in Fin.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: