Cine ridica leul la fileu strainilor?

Data publicarii: Astazi, 06-06-2011 | Finante-Banci



Pentru al saselea an consecutiv, moneda nationala se apreciaza in primavara, in perioada incasarii dividendelor.

Acest lucru favorizeaza multinationalele care isi pot repatria profiturile la un curs avantajos.

Vanzarile de valuta ale Ministerului de Finante si BNR de la inceputul anului au intarit leul pana in zona confortabila pentru marile companii straine.

Tendinta de intarire a leului din prima parte a acestui an in raport cu euro nu reprezinta un fenomen singular, avand in vedere ca, din 2006, in fiecare primavara, am avut cate un puseu de apreciere a monedei nationale. Acesta se suprapune cu perioada incasarii dividendelor si favorizeaza multinationalele care isi repatriaza profiturile. De altfel, in ultimii trei ani, de cand perechea valutara euro/leu se consolideaza in intervalul de variatie 4,1 - 4,3 lei pentru un euro, s-a conturat o ciclicitate in care moneda nationala se intareste in lunile de repartizare a dividendelor si se depreciaza la sfarsitul lui octombrie, cand este stabilit cursul la care se platesc accizele in anul urmator. Aceasta realitate se traduce printr-un transfer de avutie reala de la platitorul de taxe din Romania catre companiile straine care activeaza la noi.

Daca acest lucru s-ar intampla prin mijloacele pietei ar fi de inteles, insa exista circumstante agravante care ne spun ca tendinta pe curs este imprimata chiar cu banii imprumutati in numele contribuabilului roman. Acest lucru este mult mai vizibil in acest an, cand Ministerul de Finante si BNR au pus presiune pe curs, vanzand taman in perioada dividendelor valuta care fusese lasata sa "balteasca" in sistem luni bune. Vanzarile de euro au fost puse in evidenta de rapoartele realizate de ING Bank Romania, insa Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului bancii centrale, a calificat drept "fanteziste" analizele bancii olandeze, afirmand ca fluxurile externe de capital au fost cele care au determinat intarirea leului.

Cititi integral in Curierul National

Ultimele stiri pe BankNews.ro: