Tabara (MADR): Legumele romanesti prezinta garantie pentru consumatori

Data publicarii: 07-06-2011 | Actualitate

In Romania, produsele legumicole, respectiv castravetii si rosiile, prezinta garantie pentru consumatori, a declarat, luni, ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara.

Acesta a aratat ca agentul E-coli se gaseste la suprafata legumei, iar pentru evitarea imbolnavirii trebuie urmate reguli de igiena primara, respectiv spalarea corespunzatoare a legumelor si fructelor. 

Pe de alta parte, Valeriu Tabara a solicitat producatorilor sa transmita Ministerul Agriculturii estimarea pierderilor cauzate de scaderea vanzarilor si de blocarea exporturilor din cauza epidemiei produse in mai multe state europene de bacteria E.coli. Potrivit acestuia, Romania va solicita Comisiei Europene despagubirea tuturor producatorilor de castraveti. 

Din datele furnizate de MADR, producatorii romani pierd zilnic circa 100.000 de euro din cauza blocarii schimburilor intracomunitare cu castraveti, dar si a scaderii vanzarilor pe piata interna cu 70%. Calculate la o perioada de 60 de zile, pierderile ar putea ajunge la noua milioane de euro. 

Sursa: AGERPRES