La ce varsta poti ajunge sef de multinationala in Romania

Data publicarii: 07-06-2011 | HR/Cariere

Media de varsta a directorilor de companii mari si multinationale care activeaza in Romania se situeaza inca sub media din celelalte tari europene, cu toate ca perioada de criza a stopat avantul cu care se faceau promovarile de tineri in pozitii de conducere.

Astfel, varsta medie a directorilor generali in Romania este de 44 de ani, conform datelor din studiul salarial Mercer, condus in Romania de peste 4 ani de firma Consulteam si furnizate exclusiv REALITATEA.NET. Managerii care conduc operatiunile locale ale multinationalelor sau ale companiilor mari au de regula varsta cuprinsa intre 42 si 51 de ani.

Aceste valori sunt similare cu cele din Polonia, de exemplu, unde directorii generali au varsta intre 41 si 51, cu o medie de 45 de ani. In tarile nordice sau in Marea Britanie, varstele directorilor generali sunt cuprinse intre 44 si 55 de ani, cu o medie mai ridicata, de 49 de ani.

Un director financiar in Romania are intre 35 si 42 de ani, cu 3 ani mai putin decat omologul lui din Polonia si cu 10 ani mai putin decat cel din Suedia. In Franta, directorii financiari au intre 39 si 44 de ani.

Un director de marketing are varsta intre 35 si 46 de ani in Romania, situatie comparabila cu cea a directorilor de marketing din Polonia, dar cu 2-3 ani mai putin decat cei din Franta sau Marea Britanie.

Directorii de vanzari de la noi au varsta cuprinsa intre 37 si 43 de ani, cu doar 3 ani mai putin decat ocupantii aceluiasi post din tarile mentionate mai sus.

"Daca in anii 2006-2008 am putut observa o scadere accentuata a varstei managerilor, acum schimbarile nu mai sunt asa de evidente. Acest lucru se explica prin scaderea miscarilor de pe piata muncii si a reducerii numarului de oameni care avanseaza rapid, cum se intampla in anii trecuti. Cu toate acestea, economia este inca in faza emergenta si se ajunge mai rapid in posturi de conducere decat in alte tari", spune Oana Datki, country manager al Consulteam.

Potrivit managerului Consulteam, diferentele de varsta sunt mult mai mari intre Romania si celelalte tari la nivel de vanzator senior (specialistii de vanzari cu experienta de peste 3 ani in domeniu). Specialistii romani au in medie doar 31 de ani, in timp ce in restul tarilor, media este de 35 de ani, chiar de 40 in Franta si 44 in Marea Britanie.

sursa: REALITATEA.NET