Mugur Isarescu: Cresterea numerarului in Romania nu este deloc exploziva

Data publicarii: 07-06-2011 | Finante-Banci



Cresterea numerarului in Romania nu este 'deloc exploziva', iar corelatiile cu inflatia au doar o oarecare relevanta, a declarat marti, la un seminar de specialitate, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei /BNR/, Mugur Isarescu.

Inflatia este un fenomen monetar, dar cu multiple conexiuni, a afirmat Isarescu, care a adaugat ca, pe termen lung, cresterea semnificativa a masei monetare genereaza cresterea preturilor, dar pe termen scurt corelatia nu mai este asa de clara. 

Mai mult, a explicat Mugur Isarescu, masa monetara este mai mare intr-o tara cu inflatie scazuta decat intr-o tara cu inflatie ridicata, dar perceptia este exact inversa, din cauza vitezei de circulatie a banilor, invers proportionala cu increderea in moneda nationala - intr-o tara cu inflatie scazuta banii sunt 'pastrati', iar intr-o tara cu inflatie ridicata banii circula mai repede. 

Guvernatorul BNR a aratat ca, pe termen scurt, evolutia preturilor are legatura mai mult cu ciclul economic si cu veniturile populatiei - concentrare, distributie, si mai putin cu numerarul in circulatie. 

Seful bancii centrale a mentionat si paradoxul Romaniei din prima parte a anilor 90, cand deficitul bugetar era foarte scazut, masa monetara crestea moderat cu 20%, iar inflatia era de 300%, situatie dificil de inteles chiar si de catre expertii Fondului Monetar International /FMI/. 

Explicatia pentru acest aparent paradox o reprezinta arieratele companiilor de stat, un surogat de produs monetar, practic bani pe care nu ii crea BNR. Aceste subventii implicite duceau la un deficit cvasifiscal de 20% din PIB, perfect compatibil cu inflatia de 300%. 

'Erau subventii implicite. Aceste intreprinderi de stat plateau numai creditorii puternici - muncitorii, conducerea si eventual niste amici, nu plateau utilitatile si obligatiile la bugetul statului. Era nevoie de curaj sa inchizi electricitatea catre uzinele de otel din orasul X', a spus Isarescu. 

Sursa: AGERPRES