Romanii din strainatate au economisit anul trecut 12 miliarde de euro

Data publicarii: 07-06-2011 | Finante-Banci



Cei aproximativ 2,9 milioane de romani care lucreaza in strainatate au economisit anul trecut 12 miliarde de euro, potrivit unei cercetari realizate de Fundatia Soros Romania si International Agency for Source Country Information. Economiile totale ale romanilor din strai-natate ar putea fi mult mai mari, avand in vedere ca studiul s-a realizat in perioada septembrie 2009 - septembrie 2010.

Conform americanilor, din Romania ies anual 3 miliarde de dolari.

Daca romanii din strainatate au econo-misit anul trecut 11,98 miliarde de euro, valoarea remiterilor in tara a fost de 2,87 miliarde de euro in aceeasi perioada. O pondere mai mare a remiterilor din sumele economisite o are valoarea trimisa acasa de cetatenii din Republica Moldova aflati la munca in strainatate si care, la economii de 559 de milioane de euro, au trimis in tara 442 de milioane de euro, scrie ZF

Venitul lunar per gospodarie al romanilor din strainatate este, in medie, de 1.896 de euro, se mai arata in studiu. Acesta este cel mai scazut nivel al veniturilor pe familie din toate tarile participante la cercetare (Republica Moldova, Albania, Kosovo si Bosnia), principalul motiv fiind acela ca ciclul de migratie al romanilor este relativ recent si mai putin matur.

Cititi integral in Ziarul Financiar