Cum ar putea arata Romania dupa reorganizarea teritoriala

Data publicarii: 07-06-2011 | Politica

Opt judete in loc de 42 cate avem acum, conduse de prefecturi. Aceasta este propunerea pe care o vor face democrat-liberalii in discutiile pe care le vor avea cu partenerii de coalitie. Reorganizarea administrativ teritoriala a Romaniei a devenit prioritatea zero a PDL.

rasarea unor regiuni cu statut juridic este o conditie impusa pentru a primi cele 10 miliarde de euro de care Romania ar urma sa beneficieze prin programul de Dezvoltare al Comisiei Europene, in perioada 2013-2014, pentru lucrari de infrastructura, retele de canalizare si drumuri judetene, scrie Realitatea.net

Discutiile vor pleca de la un proiect de lucru al Guvernului care pastreaza actuala impartire pe euroregiuni, opt la numar. Acestea vor fi cele opt noi judete ce vor fi conduse de prefecturi. Ce Inseamna asta? Disparitia actualelor prefecturi, ceea ce inseamna sute de posturi din administratie pierdute si diminuarea influentei actualilor sefi de consilii judetene.

"E foarte necesar sa ne miscam repede, astfel incat alegerile locale din 2012 sa aiba loc pe noua organizare administrativ-teritoriala. Aceasta insemna ca trebuie sa avem legislatia incheiata in toamna, astfel incat Legea alegerilor locale sa se plieze pe noua structura administrativ-teritoriala", a declarat deputatul PDL Sulfina Barbu, presedinta Comisiei de administratie publica, pentru cursdeguvernare. ro.

Decizia finala ar urma sa fie luata in termen de o saptamana, dupa discutiile din cadrul Coalitiei, cand vom afla si daca premierul va alege si acum calea asumarii raspunderii pentru a promova acest proiect.

Marul discodiei in discutiile din Coalitie se anunta a fi soarta judetelor Mures, Harghita si Covasna, in conditiile in care UDMR vrea ca aceste trei judete sa reprezinte o singura regiune.

Sursa: REALITATEA.NET

Sursa foto: Realitatea.net