Romania a transmis Comisiei Europene notificarea schemei de sprijin pentru certificate verzi
Data publicarii: 08-06-2011 | MediuNotificarea oficiala a schemei de sprijin privind energia electrica produsa din surse regenerabile de energie prin sistemul cotelor obligatorii de energie electrica combinat cu tranzactionarea certificatelor verzi a fost transmisa Comisiei Europene, a anuntat marti Consiliul Concurentei.
"Acest demers reprezinta ultima etapa inainte de punerea efectiva in practica a schemei de institutiile abilitate din Romania, iar Consiliul Concurentei a avizat notificarea elaborata de Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) referitoare la acesta schema, inainte de a fi transmisa forului european," spun reprezentantii Consiliului.
Totodata, pana in prezent, schema de sprijin pentru producatorii de energie electrica din surse regenerabile, instituita prin Legea nr. 220/2008, nu s-a aplicat intrucat masurile de sprijin prevazute sunt de natura ajutorului de stat sau susceptibile de a constitui ajutor de stat, pentru aplicarea acestora fiind necesara autorizarea prealabila a Comisiei Europene.
"Schema a fost notificata informal Comisiei Europene in iulie 2010 si a facut obiectul mai multor etape de consultari tehnice si schimburi de informatii cu forul comunitar, in scopul respectarii prevederilor Orientarilor comunitare privind ajutorul de stat pentru protectia mediului. Ca urmare a consultarilor dintre autoritatile romane si Comisia Europeana, ANRE in colaborare cu Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri si Consiliul Concurentei a elaborat un Proiect de Ordonanta de urgenta care modifica si completeaza Legea 220/2008, astfel incat sa fie indeplinite cerintele Comisiei privind compatibilitatea masurilor de sprijin cu legislatia in domeniu", se precizeaza in comunicat.
Astfel, principalele amendamente vizeaza evitarea supracompensarii pe ansamblu a producatorilor si cumulul ajutoarelor de stat din mai multe surse. De asemenea, fata de prevederile Legii nr. 220/2008, prin proiectul de ordonanta, numarul de certificate verzi va fi redus pentru anumite tehnolologii, respectiv de la 3 certificate la 2 certificate pentru energia electrica obtinuta din energie geotermala, biomasa (alta decat cea provenita din culturi energetice), biolichide, biogaz, iar pentru gazul de procesare a deseurilor si gazul de fermentare a namolurilor numarul de certificate a fost redus de la 3 la 1. A fost mentinut nemodificat numarul de certificate verzi pentru energie hidraulica, eoliana, solara si biomasa obtinuta din culturi energetice.
Autoritatiile romane considera ca principalele puncte de divergenta cu legislatia comunitara in domeniul ajutorului de stat au fost clarificate atat in cadrul ultimelor consultari tehnice, cat si prin documentatia ce face parte integranta din notificare si spera sa obtina o decizie favorabila din partea Comisiei Europene, pana la inceputul lunii august.
Se estimeaza ca, dupa obtinerea deciziei Comisiei, de acest sistem vor beneficia aproximativ 500 operatori economici care vor dezvolta proiecte de producere a energiei electrice din surse regenerabile, contribuind astfel la atingerea obiectivelor de dezvoltare durabila asumate de statul roman in cadrul Strategiei Uniunii Europene la nivelul anului 2020.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri