Cum si cat castigi la pensie de la privati

Data publicarii: 08-06-2011 | Finante-Banci

Cu ajutorul sistemelor private obligatorii si facultative, pensia romanilor poate ajunge la circa 80% din salariu, potrivit datelor CSSPP.

 Sistemul privat de pensii scartaie, angajatorii nu s-au obisnuit sa vireze contributiile pentru salariati, iar sumele care s-au strans pana acum in conturi sunt firave, asa incat pensiile romanilor vor fi, cel mai probabil, sub nivelul de 80% din salariu. 

La sfarsitul lunii aprilie, circa 5% din conturile de pensii obligatorii erau goale, in sensul ca nu aveau virata nici macar una din contributiile lunare, potrivit Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). Asta nu inseamna ca celelalte conturi au fost alimentate lunar de angajatori, ci ca au cel putin o contributie virata. De exemplu, in aprilie, au fost alimentate doar 61,7% din conturi, potrivit CSSPP. Printre conturile catre care nu au fost virate fonduri se pot numara si cele ale unor angajati sezonieri, care nu au avut contract de munca in aprilie, spun reprezentantii CSSPP. Dar o mare parte dintre fonduri nu au fost pur si simplu alocate de angajator.

Integral in Evenimentul Zilei

Ultimele stiri pe BankNews.ro: