Taxa pentru autostrazi - 5 euro/100 km, din 2013

Data publicarii: 08-06-2011 | Auto

Odata cu semnarea a inca trei contracte pentru constructia a trei tronsoane ale autostrazii Orastie - Sibiu de pe Coridorul IV, conducerea Ministerului Transporturilor a anuntat ca va impune o taxa pentru soferii care vor circula pe autostrazile de pe Coridorul IV, intre Arad si Constanta. Ministrul transporturilor, Anca Boagiu, a explicat ca impunerea acestei taxe este o conditie din partea Comisiei Europene. Compania Nationala de Autostrazi a anuntat ca suma de care se discuta este de 5 euro pe 100 km.

Ministerul Transporturilor pregateste taxarea pentru circulatia pe autostrazi odata cu finalizarea tuturor tronsoanelor de pe Coridorul IV. "Este o conditie impusa de Uniunea Europeana de a percepe o taxa pentru autostrazile finantate de pe Coridorul IV, iar in acest moment analizam impreuna cu consultantii nostri si cu reprezentantii JASPERS (Joint Assistance to Support Projects in European Regions) valoarea acestei taxe, pe care o vom comunica atunci cand lucrarile se vor apropia de sfarsit", a spus ministrul transporturilor, Anca Boagiu, la semnarea a trei contracte pentru constructia a trei tronsoane ale autostrazii Orastie - Sibiu de pe Coridorul IV, cu o valoare de 428 milioane euro, potrivit Agerpres. Conducerea Ministerului Transporturilor a precizat ca vor fi taxate si autostrazile deja existente. "Pana in prezent am contractat trei miliarde euro din cele 5,7 alocate prin POS T si vrem ca pana la sfarsitul anului sa contractam intreaga suma. Din banii deja contractati, 1,12 miliarde euro sunt pentru proiecte de autostrada. In ceea ce priveste absorbtia, pana la sfarsitul anului vom ajunge la un nivel de 20%, comparativ cu doar 1% la inceputul anului", a spus Anca Boagiu, scrie Puterea.ro

Anul viitor se va sti exact valoarea taxei

Directorul general al Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale, Daniela Draghia, a adaugat ca modul in care se va aplica noua taxa de autostrazi si costul acesteia vor fi cunoscute la inceputul anului viitor. "La inceputul anului viitor vom sti exact cum va arata noua taxa pentru autostrazi si costul acesteia, fiindca procedura spune ca la finalizarea analizei UE trebuie sa ne raspunda in termen de sase luni", a explicat Draghia. In prezent, discutia se poarta cu consultantii in ceea ce priveste valoarea taxei, suma initiala de care se discuta fiind de 5 euro pe 100 km, dar si modul in care vor fi verificati soferii, fie prin puncte fixe de taxare, fie printr-un sistem mobil sau chiar prin intermediul sistemului de satelit ce va fi instalat prin programul Galileo.

Cititi inetgral in Puterea.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: