De ce trebuie taxa pe Bucuresti-Pitesti?

Data publicarii: 09-06-2011 | Auto

Ministerul Transporturilor promite sa ne spuna anul viitor ce taxe vom plati pe toate autostrazile.

Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) va trece la tarifarea intregii retele de autostrazi din Romania. In prezent se analizeaza atat valoarea viitoarei taxe de autostrada, cat si modul in care vor fi colectati banii stransi, afirma Daniela Draghia, director general al companiei. 

Dorinta directorului general de a taxa atat vechea autostrada Bucuresti-Pitesti - construita anterior anilor '90 cat si viitoarea ruta Bucuresti-Ploiesti-Brasov contravine declaratiilor recente ale ministrului Transporturilor, Anca Boagiu. Potrivit Mediafax, ea spusese ca doar autostrazile de pe Coridorul IV de transport pan-european (adica Nadlac-Sibiu-Pitesti) vor fi cu plata. Valoarea taxei, spunea Boagiu recent, va fi cunoscuta de abia in 2015 cand se vor incheia lucrarile. Plata autostrazilor ar fi o conditie impusa de Comisia Europeana pentru a ne in continuare banii din fondurile structurale, scrie Romania Libera

Ce spun directivele UE

Oficial, directiva 62 din 1999 a Comisiei Europene impune statelor membre taxarea autostrazilor precum si nivelul minim aplicabil doar in cazul transportului greu de marfa si doar pe reteaua europeana de transport. Nu exista prevederi pentru transportul de pasageri, politica tarifarii fiind lasata la latitudinea fiecarei tari.

"Comisia Europeana a impus conditii clare, atunci cand ne-au dat finantarea, si anume taxarea autostrazilor. Vorbim de Coridorul IV, dar si de celelalte autostrazi deja construite. Intreaga retea va fi taxata", a precizat Draghia. Declaratii privitoare la existenta acestei solicitari din partea CE fusesera facute si de fostul ministru al Transporturilor, Radu Berceanu.

Integral in Romania Libera

Ultimele stiri pe BankNews.ro: