Bancile elene nu vor scoate bani din Romania

Data publicarii: 09-06-2011 | Finante-Banci

In ciuda problemelor din tara de origine, bancile grecesti prezente in Romania raman bine capitalizate si nu intentioneaza sa scoata bani din tara noastra chair daca este posibil ca structura actionariatului sa se schimbe.

Bancile centrale ale Romaniei si Bulgariei dar si cunoscuta agentie de rating Moody's dau asigurari ca subsidiarele din Romania ale bancilor elene nu vor fi afectate substantial de criza acuta din tara de origine.

"Diviziile bancilor elene din Bulgaria, Romania, Serbia si alte state din Balcanii de Vest au  niveluri suficient de ridicate de lichiditate, astfel ca nu exista motive in prezent pentru a discuta despre probleme, mai ales ca grupurile-mama din Grecia au o situatie buna",spune guvernatorul Bancii Nationale a Bulgariei, Ivan Iskrov, citat de Bloomberg. Afirmatiile date de bulgar vin sa confirme spusele reprezentantilor Bancii Nationale a Romaniei care au aratat in repetate randuri ca bancile elene de pe piata locala au o solvabilitate peste media pe sistem si dispun de suficiente lichiditati pentru a face fata unor eventuale socuri.

In Romania sunt prezente prin subsidiare sase banci grecesti care aduna 30% din capitalul strain din sistemul bancar local si aproximativ 17% din totalul activelor. Este vorba despre EFG Eurobank prin Bancpost, National Bank of Greece prin Banca Romaneasca, Alpha Bank, Piraeus Bank, Emporiki Bank si ATE Bank, ultimele cinci sub brand propriu. 

Integral in Romania Libera

Ultimele stiri pe BankNews.ro: