La ce prima de vacanta sa te astepti anul acesta

Data publicarii: 09-06-2011 | HR/Cariere

Multi dintre angajatii romani sunt multumiti ca au un serviciu si nu-si mai pun problema unor bonusuri de vacanta. Norocosii din multinationale, insa, vor primi in medie anul acesta o prima de vacanta de 2.000 de lei, potrivit celui mai recent studiu salarial Mercer, realizat pe piata romaneasca de Consulteam.

Potrivit studiului, doar 25% dintre companii si-au bugetat prime de vacanta pentru 2011, in conditiile in care majoritatea bonusurilor din sistemul privat sunt concentrate pe criterii de performanta si mai putin pe cele garantate prin contracte.

In general, politicile de acordare a acestor prime de vacanta presupun o suma fixa, pe langa salariu, a carei valoare depinde de nivelul postului. Foarte rar si doar pentru a recompensa rezultate deosebite, marile companii acorda excursii exotice unor angajati cu rezultate extraordinare, in locatii precum Mauritius sau Mexic.

"Datorita regimului fiscal din Romania, angajatorii nu pot fi foarte inventivi in ceea ce priveste pachetele de beneficii legate de vacante. In Anglia de exemplu, angajatii pot sa isi "vanda" unul altuia zilele de concediu neutilizate, iar in Italia este o practica sa fie platite taberele copiilor angajatilor, cu sume de aproximativ 900 de euro pe an", a declarat pentru REALITATEA.NET Oana Datki, country manager al Consulteam.

Integral in Realitatea.net

Ultimele stiri pe BankNews.ro: