Au ajuns SUA principalul risc pentru economia lumii?

Data publicarii: 10-06-2011 | International

Congresul american nu reuseste sa decida o ridicare a plafonului de 100% din PIB pentru datoria publica. Pe 2 august, se termina banii.

Posibilitatea ca SUA sa intre in incapacitate de plata reprezinta cel mai mare risc pentru economia mondiala, depasind efectele cutremurului din Japonia, pretul ridicat la petrol si criza datoriilor din Europa, considera un important oficial al Rezervei Federale (Fed), James Bullards.

Guvernul american a atins, pe 16 mai, limita maxima a indatorarii, de 14.294 miliarde de dolari, adica 100% din Produsul Intern Brut. Trezoreria a autorizat masuri extraordinare, care permit guvernului sa se mai poata imprumuta pana pe 2 august. Mai exact, au fost intarziate plati in contul fondurilor de pensii. Dupa aceasta data, guvernul nu va mai avea dreptul sa se imprumute si nu isi va putea onora obligatiile, inclusiv serviciul datoriilor.

"Situatia fiscala a Statelor Unite, daca nu este manevrata cu grija, ar putea sa se transforme intr-un soc macro global. Ideea ca SUA ar putea ameninta cu intrarea in incapacitate de plata este periculoasa", a spus James Bullard, presedintele Rezervei Federale din St. Louis, una dintre cele 12 institutii financiare regionale din SUA care compun Fed, scrie agentia Reuters citata de Mediafax.

Integral in Romania Libera

Ultimele stiri pe BankNews.ro: