Aproximativ 25% din profitul bancilor grecesti se obtine in Romania

Data publicarii: 14-06-2011 | Finante-Banci


La finalul trimestrului I, subsidiarele romanesti aveau o rata a solvabilitatii de 15,7% potrivit RAS.  Liniile de credit catre sucursale sunt relativ reduse, de 4,2 mld. euro, raportat la totalul pasivelor sistemului bancar.
Banca Nationala nu a primit, pana in acest moment, semnale ca institutiile de credit din Grecia intentioneaza sa renunte la Romania. Unul dintre motive ar fi, in opinia viceguvernatorului BNR, Cristian Popa, si contributia subsidiarelor de pe piata romaneasca la profitul grupurilor. "Subsidiarele din Romania genereaza cam 25% din profitul la nivelul grupului. Chestiunea de interes pentru bancile mama de a sustine aceste subsidiare este clara", a explicat Cristian Popa.

Acesta a adaugat ca bancile cu capital elen au o situatie solida si colateral suficient pentru a face fata unei crize mai profunde in Grecia, ceea ce le face atractive pentru investitori. ,,Este posibil ca apetitul pentru achizitii si consolidari pentru banci sa fie mare, in general. Am vazut deja ca o banca din Austria, Raiffeisen Bank, a achizitionat sucursala unei banci grecesti din Polonia. Sa vedem in ce masura bancilemama vor agrea acelasi lucru si pentru sucursalele din alte tari", a afirmat viceguvernatorul BNR.

Integral in Fin.ro
Ultimele stiri pe BankNews.ro: