Nouriel Roubini: Zona euro ar putea sa se destrame in cativa ani

Data publicarii: 13-06-2011 | Finante-Banci

"Ar putea zona euro sa se destrame? Acest lucru este posibil intr-un orizont de timp de cinci ani", este titlul unei analize realizate de profetul crizei, Nouriel Roubini, presedintele Roubini Global Economics. El spune ca uniunea economica si monetara nu a indeplinit niciodata in totalitate conditiile unei regiuni monetare optime.

In acest context, Nouriel Roubini vede mai multe optiuni. Prima este ca euro ar putea sa se deprecieze drastic fata de dolarul american, pentru a restabili competitivitatea in statele de la periferia zonei euro. potrivit evz.ro. Insa o scadere accentuata a monedei euro este putin probabila, avand in vedere forta comerciala a Germaniei si politicile Bancii Centrale Europene.

Nici solutia germana cu reforme care sa stimuleze cresterea productivitatii, in paralel cu tinerea in frau a salariilor nu va functiona, considera Roubini. 

Deflatia este a treia optiune, dar acest lucru este asociat cu recesiunea severa. Argentina a incercat acest traseu, dar a renuntat, dupa trei ani de criza profunda. Iar aceasta solutie ar avea ca efect cresterea sarcinii reale a datoriilor publice si private. 

Avand in vedere ca aceste trei optiuni sunt putin probabile, nu exista o alta modalitate de a restabili competitivitatea si cresterea economica la periferia zonei euro decat renuntarea la moneda unica. 

Sursa: Realitatea.net

Ultimele stiri pe BankNews.ro: