Ce limite pune BNR pe creditele de consum

Data publicarii: 20-06-2011 | Finante-Banci

Astfel, creditul de consum va fi limitat la cinci ani si se va cere un avans minim de 30% la imprumuturile imobiliare in euro.

Isarescu sustine ca pregateste masuri speciale de descurajare a creditarii in valuta pentru persoanele cu venituri in lei.

Creditele de consum ar putea avea o scadenta de cel mult cinci ani, iar clientii trebuie sa aduca garantii de 133% din valoarea imprumutata, in timp ce la imprumuturile imobiliare in euro avansul va fi de cel putin 30%, potrivit unui proiect de regulament elaborat de BNR. Astfel, banca centrala are in vedere limitarea maturitatilor la creditele de consum la cel mult cinci ani, fata de 20 de ani perioada maxima practicata in prezent pe piata bancara pentru creditele de nevoi personale cu ipoteca, potrivit Mediafax.

BNR doreste sa delimiteze clar aria de definire a creditelor imobiliare, care va cuprinde finantarile pentru care se constituie garantie imobiliara si sunt destinate exclusiv cumpararii unui imobil (casa/teren), construirii unui imobil, sau amenajarii/extinderii unei locuinte.

Creditele de consum cu ipoteca vor fi tratate la fel ca orice alt credit de consum.

Integral in Curierul National

Ultimele stiri pe BankNews.ro: