Guvernul elen a supravietuit votului de incredere crucial din Parlament

Data publicarii: 22-06-2011 | International

Guvernul elen a supravietuit unui vot de incredere crucial in Parlament, in conditiile in care incearca sa obtina sustinere pentru noi masuri de austeritate, necesare pentru evitarea falimentului.

Noul cabinet al premierului Giorgios Papandreou a fost aprobat cu 155 de voturi pentru, 143 impotriva si doua abtineri, relateaza BBC News.

In continuare, parlamentarilor li se va cere sa aprobe un set de reduceri de cheltuieli, cresteri de taxe, reforme fiscale si privatizari in valoare de 28 de miliarde de euro.

Ministrii de finante din Zona euro au cerut ca aceste masuri sa fie adoptate inainte de a debloca ultima transa, de 12 miliarde de euro, din imprumutul alocat Greciei.

Anterior, mii de persoane s-au strans in fata Parlamentului din Atena pentru a protesta atat fata de masurile de austeritate, cat si fata de clasa politica in general. Multi au scandat "Hotii! Hotii!".

"Cred ca ar trebui sa intram in faliment si sa terminam. Aceste masuri de omoara incet", a declarat Efi Koloverou, un student in varsta de 22 de ani. "Vrem ca oameni competenti sa preia puterea", a adaugat el.

Papandreou si-a remaniat saptamana trecuta cabinetul si l-a inlocuit pe ministrul de finante, dupa saptamani de manifestatii impotriva modului in care administreaza criza.

Votul de incredere a avut loc miercuri dimineata, dupa o dezbatere aprinsa marti, in cursul careia mai multe grupuri din opozitie au parasit sala.

In pofida amenintarilor cu revolte in formatiunea aflata la guvernare, PASOK, parlamentarii au votat strict conform liniei partidului.

Anterior, premierul a recunoscut ca masurile de austeritate sunt dure, dar a avertizat ca ultimul lucru de care are nevoie Grecia sunt noi alegeri.

In weekend, ministrii de finante din Zona euro au decis sa isi amane decizia privind acordarea imprumutul destinat Atenei, pana cand tara va implementa noi reduceri de cheluieli si programe de privatizare.

Grecia are nevoie de acesti bani - ultima transa din pachetul de salvare UE-FMI in valoare de 110 miliarde de euro - in iulie, pentru a putea face platile catre creditorii sai.

Daca Parlamentul aproba masurile, ministrii de finante se vor reuni din nou in 3 iulie, iar fondurile ar urma sa fie deblocate pana la mijlocul lunii viitoare.

Insa parlamentarii trebuie sa isi analizeze cu atentie decizia, in fata grevelor si chiar revoltelor inregistrate recent. 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: