Creditele din Grecia sunt mai ieftine decat cele din Romania

Data publicarii: 24-06-2011 | Finante-Banci

Majoritatea bancilor elene prezente si pe piata autohtona ofera populatiei credite de consum la un pret mai mic in Grecia decat in Romania. Diferenta de cost intre imprumuturi ajunge pana la sapte puncte procentuale.

Alpha, Emporiki, ATE, National Bank of Greece (NBG, care detine Banca Roma-neasca) si Piraeus dau credite de consum in euro mai ieftine in tara de origine decat la noi. Doar EFG - care controleaza Bancpost - practica dobanzi anuale efective (DAE) mai mici in Romania.

Cele mai mari diferente intre costurile percepute in Grecia si cele percepute in Romania la creditele de consum negarantate sunt la Alpha si Emporiki. In Romania un credit de consum de 6.000 de euro pe patru ani are DAE de 22,04%, cu peste 6% fata de Gre-cia - 15,77%. Pe locul al doilea in clasamentul celor mai mari diferente intre costurile percepute pe cele doua piete se afla Emporiki, grup controlat in prezent de fracezii de la Credit Agricole. Un credit de consum de 10.000 de euro rambursabil in sapte ani are DAE de 19% in Romania, daca debitorul incaseaza salariul intr-un cont deschis la finantator, cu 4,6% mai mult fata de Grecia - 14,4%. Daca potentialul client din Romania primeste veniturile lunare intr-un cont deschis la alta banca, imprumutul de consum de la Emporiki are DAE de 21,4%, cu 7% peste costul perceput in Grecia. 

Integral in SFIN.RO

Ultimele stiri pe BankNews.ro: