Top 10 accidente care au dus la inventii de miliarde

Data publicarii: 27-06-2011 | Finante-Banci


Multe afaceri au pornit dintr-o greseala. O parte au dat gres, dar si mai multe au adus inventatorilor miliarde. Un top realizat de businesspundit.com.

Un baietel de 11 ani, inventatorul acadelei de inghetat

La doar 11 ani, americanul Frank Epperson, a creat fara sa stie acadeaua de inghetata. Intr-o noapte geroasa a anului 1905, copilul a lasat pe veranda casei sale un pahar in care era o amestecatura de bicarbonat de sodiu si apa plus un bat. Aceasta a fost descoperirea. De abia dupa 18 ani insa a inceput sa produca inghetata pe care o vindea in cadrul propriului stand de limonada. Initial, a botezat produsul Eppsicles. Corporatia si brandul "Popsicle" a luat fiinta in 1924 cand Epperson isi patentase deja inventia astfel ca, un an mai tarziu, i-a fost usor sa gaseasca un cumparator. In 1928 Epperson ajunsese sa incaserze drepturi de autor in valoare de 60 de milioane de dolari iar in 1983, anul mortii sale, Unilever a platit 155 de milioane de dolari pentru a cumpara brandul Popsicle de la Empire of carolina Inc.

Povestea super glue

Lipiciul minune isi leaga numele de chimistul american Harry Coover si de echipa sa de la Eastman Kodak. Acestia incercau sa realizeze catari (piesa metalica de forma prismatica, montata pe partea de sus a tevii unei guri de foc Si care, impreuna cu inaltatorul, formeaza dispozitivul de ochire al armei) din plastic transparent pentru mitraliere folosind un material ce s-a dovedit a fi extrem de adeziv:cianoacrilatul.

Proiectul a fost abandonat rapid, pentru ca totul devenise foarte lipicios. Ideea efectului pe care il avea compusului chimic asupra altor obiecte a ramas insa, materializandu-se intr-un produs comercial: super-lipiciul. Ulterior, echipa lui Coover a realizat alte 320 de produse noi facand astfel vanzari de 2,5 miliarde de dolari. In 1980, inventia a fost vanduta catre compania National Starch dar Coover a continuat sa gaseasca noi utilizari lipiciului minune, transfarmandu-l chiar intr-un soi de medicament. Spre exemplu, ranitii Razboiului din Vietnam erau tratati cu aerosoli cu cianocrilati iar la ora actuala compusii se folosesc in spitalele din intreaga lume in interventiile chirurgicale pentru a stopa sangerarile.

De la malarie la primul colorant sintetic

Chimistul britanic Henry Perkin avea doar 18 ani cand s-a apucat sa caute compusi pentru un medicament care sa trateze malaria. Nu a avut noroc sa ii salveze pe bolnavi dar a facut in schimb, o descoperire de care regina Victoria a Marii Britaniei a fost foarte incantata: primul colorant sintetic. A patentat imediat descoperirea si un an mai taziu, in 1857, a creat prima fabrica de coloranti artificiali, Greenford Green, pe care a amplasat-o in apropiere de Londra. Produsul si-a gasit adepti foarte repede, popularitatea sa culminand in 1862 cand regina Victoria a purtat la Expozitia Regala un sal de matase colorat in mov. Pana la finele anilor 60, oamenii isi pierduse din interesul pentru noua vopsea dar Perkin facuse deja avere. In urma vanzarii fabricii de langa Londra, chimistul a primit atatia bani cat sa traiasca toata viata retras in casa sa-laborator unde a continua sa faca tot felul de cercetari.

 

integral in: money.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: