INS: Crestere moderata in economie, in iunie - august

Data publicarii: 28-06-2011 | Economie



O ancheta realizata de INS in randul managerilor de societati comerciale releva o crestere moderata, in perioada iunie - august, in industria prelucratoare, comertul cu amanuntul, servicii si in sectorul de constructii, fata de cele trei luni anterioare.

"In cadrul anchetei de conjunctura din luna iunie 2011, managerii din industria prelucratoare preconizeaza, pentru urmatoarele trei luni, o crestere moderata a volumului productiei (sold conjunctural +11%). In ceea ce priveste numarul de salariati se estimeaza o relativa stabilitate, soldul conjunctural fiind de +1% pe total industrie prelucratoare (+2% la intreprinderile foarte mari, cu 500 salariati si peste). Pentru unele dintre activitati se va inregistra o tendinta de crestere mult mai accentuata decat pe total: fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice (sold conjunctural +15%), fabricarea autovehiculelor de transport rutier (sold conjunctural +10%), fabricarea echipamentelor electrice (sold conjunctural +7%). Pentru preturile produselor industriale se prognozeaza o crestere moderata a acestora in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +8%)", arata INS. 

Potrivit estimarilor din luna iunie 2011, in activitatea de constructii se va inregistra, pentru urmatoarele trei luni, o crestere a volumului productiei (sold conjunctural +16%) si crestere moderata a stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural +10%). Managerii estimeaza o relativa stabilitate a numarului de salariati (sold conjunctural +5%), aceasta tendinta fiind data in special de intreprinderile mijlocii, cu 50-249 salariati. 

In ceea ce priveste preturile lucrarilor de constructii, se preconizeaza o crestere moderata a acestora (sold conjunctural +12%). In sectorul de comert cu amanuntul managerii au estimat in luna iunie 2011 crestere moderata a activitatii economice pentru urmatoarele trei luni (sold conjunctural +8%). Volumul total al vanzarilor de marfuri va avea tendinta de crestere moderata (sold conjunctural +15%). 

Volumul comenzilor adresate de catre unitatile comerciale furnizorilor de marfuri va inregistra o crestere moderata (sold conjunctural +8%). Angajatorii prognozeaza, pentru urmatoarele trei luni, o relativa stabilitate a numarului de salariati din acest sector (sold conjunctural +3%). Conform estimarilor din luna iunie 2011, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaste o crestere moderata (sold conjunctural +10%). In sectorul de servicii se estimeaza, pentru urmatoarele trei luni, relativa stabilitate a numarului de salariati (sold conjunctural -5%). Conform opiniei managerilor, preturile de vanzare sau de facturare a prestatiilor vor avea o tendinta de crestere moderata (sold conjunctural +11%). 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: