Economiile capsunarilor stau bine in conturile bancherilor de acasa

Data publicarii: 28-06-2011 | Finante-Banci



Produse de economisire adaptate nevoilor celor plecati la munca peste hotare si includerea acestora in sistemul pensiilor private sunt doua dintre propunerile specialistilor. Sistemul de economisire german si austriac de tipul "sparkasse" este, in opinia lui Valentin Lazea, economist-Sel la BNR, un raspuns la intrebarea: "Cum sa-i convingem pe cei  care muncesc peste hotare sa-si depuna economiile in bancile de acasa?"

Sistemul sparkasse se bazeaza pe depuneri mici, timp de cinci-sase ani, dupa care se retrage dublul sumei depuse, si in urmatorii cinci ani se plateste a doua jumatate, respectiv diferenta, scrie Capital.ro

"Ar fi o solutie pentru ca 25% din cei care economisesc spun ca vor sa isi cumpere case in Romania. Ei fac asta strangand acei 9.000 de euro (economiile medii realizate de romanii din strainatate, potrivit unui studiu realizat de Fundatia Soros si IASCI - n.r.) pe an timp de sapte ani, apoi vin cu toata suma si cumpara casa. Daca i-am putea convinge sa vina anual sa contribuie, atunci ar fi un pas inainte", spune Lazea. Dar, in prezent, doar doua banci foarte mici, care nu au sucursale si agentii in strainatate, au in oferta acest tip de economisire.

Integral in Capital.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: