Ce venit vei avea la batranete daca nu ai pensie facultativa

Data publicarii: 28-06-2011 | Finante-Banci



Daca investesc doar in pensia de la stat si in cea privata obligatorie, romanii care au acum circa 30 de ani vor obtine la batranete un venit cat jumatate din ultimul salariu, spun specialistii.

 Miza investitiilor in sistemul de pensii private este sa obtii la batranete un venit cat mai apropiat de ultimul salariu castigat. Numai ca, la peste trei ani de la lansarea sistemului, romanii s-au acomodat prea putin cu acest tip de plasament. S-au obisnuit cu ideea de pensie privata obligatorie (pilonul II), dar sistemul facultativ (pilonul III) le ramane inca strain, dupa cum arata cifrele, scrie EVZ.ro

Numarul contributiilor la pensii facultative reprezinta putin peste 4% din cele la pensii obligatorii, care au atins 5,3 milioane. Fara pensie facultativa, venitul la batranete va reprezenta, insa, doar jumatate din ultimul salariu, la o contributie de 30 de ani. 

"Pensia de stat reprezinta aproximativ 40% din ultimul salariu. Pensiile obligatorii ar putea suplimenta venitul de la pensie cu circa 10-15% din ultimul salariu", a spus Cornelia Coman, presedintele ING Pensii, pentru EVZ. 

Integral in Evenimentul Zilei

Ultimele stiri pe BankNews.ro: