De ce s-au speriat romanii de cheltuiala pe credit

Data publicarii: 29-06-2011 | Finante-Banci

Companiile private au luat credite a caror valoare depaseste cu 10 miliarde de euro soldul depozitelor, in timp ce populatia a ajuns in situatia clara de creditor net al bancilor.

Criza financiara a schimbat in mod radical fata sistemului bancar romanesc. Fapt aproape de necrezut in urma cu trei-patru ani, persoanele fizice au ajuns in postura de a a finanta prin economii sistemul bancar. Potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei, la finele lunii mai 2011, depozitele totale ale populatiei se ridicau la 25,5 miliarde euro, in timp ce soldul creditelor nu depasea 24,4 miliarde.

Situatia era cu totul alta in luna similara a anului trecut, atunci cand volumul creditelor era inca sensibil mai mare decat cel al economiilor. Scaderea volumului de credite acordate se datoreaza, in primul rand, contractarii cererii de credite.

Pe de alta parte insa, companiile private si-au consolidat pozitia de debitor net al sistemului bancar. Astfel, in mai 2011, diferenta dintre creditele luate si depozitele constituite la banci era de fix 10 miliarde euro, in crestere cu mai bine de 2 miliarde euro fata de perioada similara a anului trecut. 

De altfel aceasta evolutie este conforma cu intentiile exprimate in mai multe randuri de catre guvernatorul Mugur Isarescu, cel care a subliniat ca bancile trebuie sa se concentreze in primul rand pe finantarea companiilor private. Banca Nationala intentioneaza chiar sa reduca la zero creditarea populatiei in valuta.

Cititi integral in Romania Libera

Ultimele stiri pe BankNews.ro: